#1. İngiliz Kahvaltısı – Sosis, Domuz pastırması, yumurta, ızgara domates, mantar, siyah pudding ve haşlanmış fasulye. Çayla beraber servis edilir.
#2. Küba – Tatlandırıcı içeren kahveye süt ve çok az tuz katılır. Özel küba ekmeği kızartılıp tereyağu sürülür ve kahveye batırılmak için ince ince kesilir.
#3. Morocco – Genelde birkaç farklı ekmek acı sos, reçel, peynir veya tereyağı ile servis edilir. Ekmekleri genelde çok güzeldir fakat ekmeklerinin içine bile acı eklemeyi severler. Bağhir adı verilen irmikli gözleme ekmekleri meşhur ve onlar için vazgeçilmezdir.
#4. Portekiz – Basit ve lezzetli, Kruvasan ve bolca kahve en sevdikleri kahvaltı şeklidir.
#5. Avusturalya – Vegemite adındaki konsantre maya özünden yapılan koyu kahverengi renkli bir ezme Avusturalyalılara özgü bir kültürdür ve bunu kraker veya kızarmış ekmeğin üzerine sürerler hatta atıştırmak için yanlarında bile taşırlar.
#6. Brezilya – Farklı et çeşitleri, peynirler ve ekmek Brezilyalıların kahvaltı şeklidir.
#7. İtalya – ‘Cappuccino e cornetto’ yani cappuçino ve kruvasan.
#8. Almanya – Sucuk, yerli peynirler ve taze ekmek. Tabiki sert sabah kahveleride masanın vazgeçilmezi.
#9. Amerika – Ev yapımı pancake’ler domuz pastırması, tatlı şerbet ve yaban mersini ile servis edilir.
#10. Fransa – Bademli veya sade “Le croissant” yani kruvasan, tereyağı, çukulata veya krema ve tabiki kahve.
#11. Arjantin – Kurutulmuş hint keneviri yapraklarından yapılmış bir içecek olan “mate” ve kruvasan gibi tipik yerel pastane ürünleri.
#12. Kanada – Kanada’da yaşayan farklı kültürlerin birleşimi sonucu kahvaltı salonlarında isteğe bağlı olarak etli veya sebzeli küçük hamur kızartmaları, yumurta, domuz pastırması, hash brown adı verilen patatesli kızartma, sosis, peynir veya meyva sunulur. Sürekli doldurulan kahvede olmazsa olmaz.
#13. Meksika – Genelde acının bolca bulunduğu Meksika kahvaltılarında Nacho, peynir ve fasulyeler ile beraber sunulur.
#14. Tayland – Tayland’ta ufak et parçaları semolina/porridge adı verdikleri bir sos karışımına batırılarak sunulur. Resimdeki ise domuzlu yulaf lapası olarak geçer. Ayrıca Çin lokma tatlısı, domuz parçalı acılı fasulye, ince doğranmış domuz kalbi, ve kan pudingi ile servis edilir. Kısaca Tayland’ta kahvaltılara dikkat!
#15. Bolivya – Saltena yani içi tavuk, sebze veya domuz eti ile doldurulmuş hamur kızartmaları onlar için vazgeçilmezdir. Sebze ve etler çoğu zaman hafif bir şekere bulanarak çok az tatlandırılır.
#16. Mısır –Foul Madamas denilen haşlanmış fasulye, nohut, sarımsak ve limonlu yiyecekç. Resimdeki tabakta ise zeytin yağı, kırmızı biber, tahin sosu, çok haşlanmış yumurta ve küçük doğranmış yeşil sebzeler bulunmakta.
#17. Japonya – Japonlar için Tofu kahvaltıların vazgeçilmezidir ve genelde balık ve pirinç ile servis edilir. Bunları soya sosuna batırdığınızda ise ağzınızda güzel bir tat bırakır.
#18. Çin – Çinde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinde aynı şeyleri görebilme olasılığınız çok yüksektir. Noodle denilen ince kesme makarnalar, pirinç, soslu tavuk parçaları ve kızartılmış sebzeler bunların bazıları.
#19. Moğolistan – Genelde haşlanmış yağlı koyun eti una batırılarak kızartılır ve isteğe bağlı olarak pirinç ile servis edilir. Batı Moğolistan’da diyer için at eti kullanılır.
#20. Pakistan – Paratha adı verilen ve gözlemeye benzeyen ekmekleri meşhurdur. Bu ekmekler farklı sebze çeşitleri veya soğan ile zenginleştirilebilir ve tereyağu, acı sos yada hint salçası ile yenir. Bu ekmeği çaya batırıp yemek ise adettendir.
#21. Estonya – Tost ekmeği üzerine krem lor peyniri – Cheese on Toast bilinen bu ikilinin üzerine istenilen her türlü ekleme yapılır ve kahvaltının temelini oluşturur.
#22. Venezuella – Empenada adı verilen ve içi taze peynir, kuşbaşı et veya diğer sebzeler ile doldurulan hamur kızartmaları güne başlamanın Venezuella yoludur.
#23. Gana – Bu Afrika ülkesinde kahvaltı denildiği zaman ilk akla gelen şey waakye’dir. Gana’da her köşe başında satılan waakye’ler fasulye ezmesi ve pirinç karışımıdır.
#24. Türkiye – Türk kahvaltısı diğer tüm ülke literatürlerinde birkaç farklı peynir ve zeytin içeren, zeytin yağı ve yumurtanın eksik olmadığı domates, salatalık, reçel, bal ve sucuk ile donatılmış bir sofra olarak geçmektedir. Son sucuk kuralımızı bilmiyorlardır büyük ihtimal 🙂
Leave a Reply
Your email is safe with us.
You must be logged in to post a comment.