Kanada’da Doğum ve Hamilelik Süreci
Kanada’da doğum ve hamilelik süreci Türkiye’dekine göre biraz daha farklı işler. En büyük fark ise sezeryanla doğum yapma kararının annelerde olmamasıdır. Sezeryan yani C-Section sadece doktor kararı ile normal doğumun anne veya bebek için riskli olduğu durumlarda yapılabilir. Sezeryan anne tarafından ancak ailede riskli doğumlar varsa talep edilebilir fakat son karar gene doktora kalmıştır.
Kanada’da bir çok bayan hamile olduklarını öğrendikten sonra doğum öncesi bakım ve düzenli kontrollerin hamilelik süreci boyunca takibi için Aile Hekimi (Family-Doctor), Doğum Uzmanı (obstetrician) veya Ebe (mid-wife) arasından seçim yapabilir. Kayıtlı olduğunuz aile hekimine giderek Doğum Uzmanı veya Mid-wife ile bu sürece devam etmek istediğinizi söylerseniz aile doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Ebeler yani mid-wife’lar düşük riskli hamilelikler için en uygunudur fakat aile geçmişinizde veya daha önceki doğumlarınızda sorunlu bir hamilelik ve doğum süreci yaşanmışsa Doğum Uzmanı ile devam etmeniz en iyisidir. Eğer aile geçmişinde sorunlu bir hamilelik yaşanmamışsa birçok doğum uzmanı hastalarını 5.aydan itibaren kabul eder ve ilk 5 aylık rutin sürecin aile doktorları tarafından yürütülmesini tercih ederler.
Hamileliğiniz boyunca devlet tarafından sağlanan ücretsiz Parental Class yani Aile Dersleri’ne katılabilir ve emzirme, bebek bakımı, bebek sağlığı vb birçok konuda bilgi sahibi olabilir, diğer yeni anne-baba’larla tanışabilirsiniz. Ayrıca her eyaletin kendi web sitelerinde sağlık-hamilelik alanında yer alan emzirme, alt değiştirme, bebek tutma pozisyonları, sağlık vb birçok alanda videolu tanıtımlardan da ücretsiz faydalanabilirsiniz.
Hamilelikte Doktor Ziyaret Süreci ve Uygulamalar
Türkiye’dekinin aksine Kanada’da canınız her istediğinde veya her ay ultrason’a gidemezsiniz. Doktorunuz veya ebeniz sizi gerekli ultrasound ve kontroller için hamilelik boyunca yönlendirecektir ki hamilelik boyunca normal olarak yapılacak ultrasound sayısı toplam 4 ila 5 arasındadır. Tabiki sorunlu hamileliklerde veya doktorunuz gerekli gördükçe daha fazla ultrasound gene doktorunuz tarafından talep edilebilir.
Hamilelik boyunca genel ziyaret süreçleri kan ve idrar testleri, tansiyon vb. gibi annenin genel sağlık kontrollerinin yapılması ve aynı zamanda bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi olarak yapılır. İlk ultrasound’unuz genelde hamileliğin 8 ila 12. haftası arasında yapılır. Bu randevunuzda size ailenizin ve sizin sağlık geçmişinizi sorgulayan ve oluşabilecek sağlık sorunlarını önceden engellemeyi amaçlayan detaylı bir form verilir ve doldurulmanız istenir.
Bir sonraki ultrasound ise genelde 3.aydan sonra yapılan ve cinsiyet tayinininde yapıldığı ultrasound’dur. Klinikten kliniğe değişmek kaydı ile cinsiyet tayininin yapıldığı ultrasound ziyaretinizde bebeğinizin cinsiyeti size hemen söylenmeyebilir. Ultrasound’u yapan kişi eğer sadece tekniker ise cinsiyeti açıkça görebilse bile size yetkisi yoktur. Bunun sebebi daha önce teknikerlerin yanılması sonucu kliniklere açılan davalar ve birçok ailenin bebek doğana kadar cinsiyeti öğrenmek istememesidir.
Devamında rutin kontroller ve daha önce bahsettiğimiz gibi sadece doktorunuz talep ettiği sürece toplamda maksimum 4-5 olacak şekilde ultrasonlar devam eder. Her ne kadar bebeğin doğum tarihi son periyodunuzu gördüğünüz tarihe göre hesaplansada 8.ayın bitiminde bebeğin geliş tarihinin netleşmesi için son bir ultrasound talep edilebilir.
Hastane Doğum Formu
Ayrıca 8. ayı takiben doğum ile ilgili bir form daha doldurmanız gerekebilir. Her eyalet ve şehirde uygulanmayan bu formda aşağıdaki gibi doğum günü ve doğum esnasında gerekecek bilgiler istenir.
- Doğumu nerede yapmak istediğiniz? (hangi hastane, klinik veya sağlık kuruluşu)
- Normal doğum riskli ise sezeryan doğumu kabul ettiğinizin onayı
- Epidural kullanmak isteyip istemediğiniz.
- Bebeğinizi doğum sonrasında mama ile mi yoksa anne sütü ile mi beslemek istediğiniz.
- Hastanede doğum sonrasında özelmi yoksa paylaşımlı bir oda da mı kalmak istediğiniz.
- Oda masraflarını ne ile ödeyeceğiniz. (Sigorta veya Nakit)
- Çok gerekli görüldüğü taktirde vakum yöntemi ile doğumu kabul edip etmediğiniz.
- Doğum sonrası bebeğin temizlenerek mi yoksa temizlenmedenmi kucağınıza verilmesi.
- Eğer varsa doğum esnasında ve sonrasında uygulamak istediğiniz dini adetler
- Bebeğin doğum sonrası size hiçbirşeye sarılmadan verilmesimi yoksa bir havluya sarılmasınımı istediğiniz.
gibi benzer birçok soru bu formda yer almaktadır.
Doğum sonrasında genelde Kanada’daki tüm hastaneler 24 saat hastanede kalmanızı isterler. Bunun sebebi hem bebeğin ilk 24 saat kontrol altında olması hem de 24 saat sonra bebeğin ilk aşısının vurulacak olmasıdır.
Kanada’da Doğum Sertifikası ve Doğum Belgesi
Kanada’da doğum sonrasında hastanede size bebeğinizin sağlık kartı alabilmesi için bir form doldurulması istenir. Bu formun alt nüshası sizde kalır ve orada bebeğinizin sağlık kartı numarası yazılıdır. Hastanede kalan kısım ise bulunulan eyaletin ilgili kurumuna hastane yetkilileri tarafından ulaştırılır ve bu işlemi takiben 12 hafta içerisinde bebeğinizin sağlık kartı verdiğiniz adrese gelir.
Doğduğu andan itibaren Kanada’lı olan bebeğinizi herhangi bir devlet kurumuna gitmeden bulunduğunuz eyaletin resmi web sitesine girerek (örneğin ontario için: https://www.orgforms.gov.on.ca) eyaletler arası değişmek kaydı ile $35-$70 bir ödeme karşılığında kaydettirebilirsiniz.
Newborn Registry olarak geçen bu işlem sonrasında bebeğinizin Doğum Sertifikası (Birth Certificate) ve Doğum Belgesi (Birth Registration) ev adresinize postalanır. Bunlardan her ikisinide almak zorunda değilsiniz. Ontario’da bu başvuru Short ve Long Form olarak ikiye ayrılır. İkisinin tek farkı Long Form’da aynı zamanda Doğum Sertifikasının da gelmesidir ki asıl belge olan Doğum Belgesi varken Doğum Sertifikasına sahip olmak zorunluluk değil tercih sebebidir. Bütün bu süreçler sonunda Kanada’da doğum işleminiz tamamlanır ve artık çocuğunuz resmi olarak Kanadalıdır!
Gene bulunduğunuz eyaletin resmi web sitesinden yani aynı başvuru alanından Kanada Hükümetinin her yeni doğan için sağladığı Child Benefit programınada kaydınızı yaptırabilir ve aylık olarak devletten çocuk yardımı alabilirsiniz. Bebeğinizi kaydettirme aşamasında size seçmeli olarak sunulan “Child Benefit’i de Almak İstiyorum” kısmını işaretlemediğiniz sürece Child Benefit’i aktif etmiş sayılmazsınız.
Yani bilinenin aksine çocuğunuzu kaydettirerek Child Benefit’e de başvurmuş sayılmazsınız, size sunulan seçeneklerde Child Benefit’i işaretlemeniz gerekmektedir.
Not: Amerika’da Doğum, Green Card, Yaşam, Eğitim ve Göçmenlik ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayınız.